Nová silnice do Hrádku proti jižnímu obchvatu Jablonce nad Nisou

Autor : Jindřich Berounský    Vloženo : 17.06.2014 11:34  Přečteno : 1420 x   Počet komentářů : 0

Most přes Libereckou ulici u BrandluZprovozněním nového úseku silnice I/35 Bílý Kostel n.N. – Hrádek n.N. dochází s 1.červencem letošního roku k propojení nákladní a osobní dopravy severních Čech na mezinárodní sít polských a německých silnic včetně významné dálnice A4 .
Je to na první pohled neviditelná úleva pro Jablonec n.N., avšak počátek přepisování map tranzitní nákladní dopravy, která se týkala našeho města. Nové spojení významně ulehčí sklonově náročnému přechodu Harrachov – Jakuszyce přes Novosvětský průsmyk (886 m.n.m.) mezi Jizerskými horami a Krkonošemi. Po následném dokončení přeložky silnice I/14 mezi libereckými Kunraticemi a okružní křižovatkou Belgická v jabloneckých Rýnovicích je zřejmé, že nová kapacitnější komunikace se stoupacím pruhem převezme dnešní dopravu ze serpentin silnice III/29024 a podstatnou část ze stávající silnice I/14 z Liberce, vedoucí přes Vratislavice n.N. a Proseč n.N.


Celý areál průmyslové zóny  bývalého Liazu získá kvalitní napojení na rychlostní a mezinárodní síť silnic prostřednictvím nové spojky na Kunratice a navazující rychlostní silnice R 35. Nákladní doprava bude stále více lokálního charakteru a ani ve spojení s individuální automobilovou dopravou osobní nedosáhne směrem na Tanvald intenzit, které by ospravedlňovaly budování jižního obchvatu pod Černou Studnicí. Bez jižního obchvatu města postrádá smysl situovat průjezdné komunikace na jižní okraj města, a to včetně nově prosazovaného pojetí západní tangenty, oprávněně děsící obyvatele Žižkova Vrchu a morbidně protínající Srnčí důl. Významným a ještě větším problémem bude úrovňové křížení  ulice Palackého s tranzitním směrem U přehrady – Riegrova, tzv. severní tangentou,  kde by soustava případných okružních křižovatek způsobila problémy jako vyhlášený „liberecký sněhulák“, a to 3 okružní křižovatky v libereckém Růžodole směrem ke Globusu, kde plynule projedete jenom v noci a přes den stojí zpravidla všichni.   


 

Provozováno na systému JPRES 2 - Vladimír Pešík ©2013