Otazníků nad jabloneckou MHD stále přibývá aneb jablonecký řidič tvrdý chleba má !

Autor : Jindřich Berounský    Vloženo : 10.06.2020 18:36  Přečteno : 866 x   Počet komentářů : 0

Čím více se blíží termín, kdy má městskou hromadnou dopravu (MHD) na Jablonecku převzít na 10 let nový dopravce, vzešlý z výběrového řízení, tím více otazníků přibývá, stejně jako záhadných okolností, na které stojí za to se podívat.  

 


Od začátku letošního roku a především týden před jednáním Rady města Jablonce nad Nisou 6. dubna, která vyhlašovala výsledek veřejné soutěže, bylo s řidiči jablonecké MHD komunikováno formou jakéhosi náboru na 4 roky s tím, že když se BusLine upíšou, dostanou 80 000 Kč, i když něco z toho měla být částečně půjčka. Část řidičů skutečně podepsala a některým, kteří nepodepsali, bylo naznačováno, že jsou na „černé listině“. Všichni se ale shodně domnívali, že BusLine, resp. toho času dopravce BusLine MHD Jablonecko se do veřejné soutěže přihlásil. To bylo také umocněno hektickým naháněním řidičů v týdnu předtím od 30. března, že do pondělí 6. dubna a 16 hodin mají možnost se za výhodných podmínek na 4 roky upsat a získají oněch 80 000 Kč.

 

Odpoledne 6. dubna rada města (zajímavá je shoda s termínem možného podpisu dlouhodobého úvazku pro řidiče) potvrdila výběr hodnotící komise s tím, že zakázku získala pražská společnost About Me, s.r.o. Vyšlo najevo, že do výběrového řízení se přihlásily pouhé dvě společnosti – pražská About Me, která nabídla 48,38 Kč bez DPH za 1 kilometr dopravního výkonu, a společnost Autobusová doprava, s.r.o. z Podbořan nabídkou 69,88 Kč bez DPH/km. Rozdíl tedy činil více než dvacet korun.

 

15. dubna vyšlo najevo, že společnost BusLine MHD Jablonecko soutěž, ve které Jablonec nad Nisou vyhlásil vítěze, napadla u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i přímo u zadavatele, i když nabídku nepodala. Podle mluvčí jablonecké radnice Jany Fričové přišly námitky na celkem deseti stranách. „Stěžovatel napadl de facto celou zadávací dokumentaci od námitek do tržních konzultací, ekonomických, profesních a technických požadavků až po chyby v psaní v textu zadávací dokumentace. Námitka samotná má 10 stran,“ řekla Fričová.

 

Informace o vítězi veřejné soutěže a skutečnost, že dopravce BusLine MHD Jablonecko se do soutěže nepřihlásil, byly pro jablonecké řidiče studenou sprchou. Přestože podepsali úvazek na 4 roky, nikdo nedisponuje příslušnou smlouvou, nikdo neobdržel žádné prostředky ani seriózní vysvětlení a vše je pod rouškou utajení, přičemž nikdo neví, co bude dál.  

 

Jablonečtí řidiči už zažili hodně a pamětníci s láskou vzpomínají na „zlatou éru“ ČSAD Jablonec nad Nisou, kdy se naposled měli dobře a zacházelo se s nimi jako s lidmi a nikoli pokusnými králíky, co vše jde vydržet. Připomeňme si, že dopravce BusLine a.s. vznikl 12. prosince 2010 jako nástupce sloučených dopravců ČSAD Semily a.s. a ČSAD Jablonec nad Nisou a.s. s ready-made společností Helenica a.s., zapsanou v Brně 10. září 2009. Současně vznikla vyčleněním části majetku sesterská společnost BusLine real a.s., která se pak v prosinci 2013 opět sloučila zpět s BusLine a.s. Operace počínaje sloučením původních dvou zmíněných  ČSAD posloužila k vyvedení majetku skrytým vlastnickým strukturám. Po celou dobu se měli dobře skrytí vlastníci, jen ne jablonečtí řidiči, kteří dále zažili společnost BL02 s.r.o., přejmenovanou na BusLine MHD s.r.o. Ta do ledna 2019 provozovala MHD v Jablonci nad Nisou a  okolí jako subdodávku Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. Od 26. ledna 2019 zajišťuje autobusovou dopravu na území členských obcí Dopravního sdružení obcí Jablonecka včetně městské dopravy v Jablonci nad Nisou společnost BusLine MHD Jablonecko, s.r.o. na základě smlouvy z ledna 2019, platné do konce ledna 2021.

 

Postupná historie, vznik a zánik všech firem holdingu BusLine by vydaly na delší dílo, ale zajímavá tečka na závěr do mozaiky tajemností je skutečnost, že původní společnost BusLine a.s., byla prodána a přejmenována na TD BUS a.s. Ta část svých aktivit prodala společnosti Autobusová doprava, s.r.o. Podbořany a 9. dubna 2019 se společnost TD BUS a.s. podle obchodního rejstříku přejmenovala na Witbystar a.s. (se sídlem v pražské Kaprově ulici 42/14) a jejím jediným akcionářem, statutární ředitelkou i předsedkyní správní rady je 29 letá RÓZSA CECILIA BALOGHNÉ z maďarského města Nagydobos u hranic s Rumunskem a Ukrajinou.  

 


 

Provozováno na systému JPRES 2 - Vladimír Pešík ©2013